- 5-6 kg kalakuto;
- Marinatui:
- 7 l vandens;
- 500 g druskos ir 200 g cukraus;
- 3 nuluptų česnako skiltelių;
- 2 apelsinų;
- 2 šaukštų nemaltų pipirų ir 1 šaukšto kmynų;
- 2 šaukštų kalendros sėklų;
- 1 nedidelio imbiero;
- keleto cinamono lazdelių;
- 4 anyžių žvaigždučių ir 1 šaukšto gvazdikėlių;
- Kelių šviežio arba džiovinto rozmarino šakelių;
- Saujos patraiškytų spanguolių;
- Įdarui:
- 250 g paprastų ir laukinių ryžių;
- 150 g džiovintų spanguolių;
- 125 ml brendžio ir 1 šaukšto sviesto;
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
- 2 susmulkintų svogūnų;
- 2 rūkytų dešrelių;
- 100 g smulkiai pjaustytos rūkytos šoninės;
- 100 g graikinių riešutų ir druskos;
- 125 ml šviežių šalavijų lapelių;
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Ingredientai
Receptas
- Užvirkite vandenį, ištirpinkite jame druską ir cukrų. Atvėsinę suberkite visus ingredientus ir įmerkite kalakutą. Marinuokite 1 parą.
- Išvirkite ryžius. Spanguoles išmirkykite brendyje ir su brendžiu pakaitinkite nedideliame puode, kol nugaruos alkoholis.
- Keptuvėje įkaitinkite sviestą, alyvuogių aliejų, kepinkite svogūnus. Sudėkite griežinėliais supjaustytas dešreles ir kepkite iki auksinės spalvos. Suberkite šoninę, grūstus graikinius riešutus, smulkintus šalavijų lapelius, spanguolių ir brendžio mišinį. Viską gerai išmaišykite, sudėkite virtus ryžius ir kaitinkite 15-20 min. Įberkite druskos ir pipirų.
- Iš marinato išimtą kalakutą nusausinkite ir prikimškite įdaru, palikdami šiek tiek vietos orui cirkuliuoti. Kalakuto sparnelius apvyniokite folija ir mediniais pagaliukais prismeikite prie kalakuto, o blauzdeles suriškite natūralia virve.
- Įkaitinkite Kamado Bono kepsninę iki 130°C, įdėkite keletą rūkymo kaladėlių. Paruoškite kepsninę kepimui netiesioginėje kaitroje (su deflektoriumi), ant deflektorių uždėkite riebalų surinkimo indą su trupučiu vandens. Į kalakuto krūtinėlę įsmeikite zondinį termometrą ir kepkite kol kalakuto vidinė temperatūra pasieks 74°C.
- Išėmę suvyniokite į kelis sluoksnius folijos ir apsukite storu rankšluosčiu ir palikite bent porai valandų, kad suminkštėtų odelė. Per tą laiką pasiruoškite garnyrus. Išvynioję kalakutą, išimkite medinius pagaliukus ir patiekite ant stalo.